Voorheen De Haakse Zeedijk, een initiatief van Rob van den Haak en Dick Butijn

Tweede Kustlijn haakt in op Haags debat

door | nov 11, 2024

Begin 2025 wil het Gemeentebestuur van Den Haag een ‘brede consultatie’ starten over aanpassingen aan toekomstige zeespiegelstijging. Wethouder Robert Barker (PvdD) pleit voor zeewaarts opschuiven van strand en duinen. Initiatiefgroep Tweede Kustlijn (ITK) wijst op het alternatief van een kustmeer met strandwal op ruime afstand voor de kust, zodat badplaats Scheveningen met zijn haven zijn huidige karakter kan behouden.

Wethouder Robert Barker: ‘Scheveningen en Den Haag beschermen tegen zeespiegelstijging’. (Foto: Frank Jansen)

Barker schetst twee routes: ‘Den Haag stad aan zee’, met behoud en versterking van de huidige kust en ‘Den Haag stad achter de duinen’, waarbij ‘in tientallen jaren’ een nieuwe brede en hoge zandige duinenrij tegen de Scheveningse kust wordt opgebouwd. Voor ‘Stad aan Zee’’ zal de huidige primaire waterkering achter de haven naar voren gelegd moeten worden om de waterveiligheid zeker te stellen, wat een grote ingreep is. Bij ‘Stad achter de duinen’ kan de duinenrij voor de haven komen te liggen. In deze situatie zal een oplossing gevonden moeten worden voor de functionaliteit van de haven.

Dick Butijn (ITK) heeft betoogd dat met het plan Tweede Kustlijn badplaats en haven Scheveningen en ook het duingebied in hun huidige vorm behouden kunnen blijven. Ook waarschuwde hij de Gemeenteraad dat het gevaar ‘van achteren’ nog urgenter is. Als door het gestegen rivierpeil de Randstad overstroomt, tast dit direct de veiligheid van Den Haag en omstreken aan. De aanleg van een Tweede Kustlijn lost dit op: de rivieren stromen vrij uit in de kustmeren en staan niet meer onder invloed van de stijgende zee.

Op 12 maart 2025 volgt een werkbespreking met gemeenteraadsleden en experts over de toekomst van de Haagse kust, waaraan De Tweede Kustlijn waarschijnlijk een bijdrage zal leveren.

Steun ons en doe mee
aan de beweging

Wij zijn een ngo (niet-gouvernementele organisatie). Met onze experts vormen wij een onafhankelijke denktank voor bescherming van Nederland en West-Europa tegen zeespiegelstijging. Wij doen dit door gevraagd en ongevraagd advies te geven in het kader van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging van het Nationaal Deltaprogramma. Wij spreken met politici, bestuurders en burgers over alle verschillende aspecten die aan de orde komen bij de aanleg van een tweede kustlijn. Ook bevorderen wij het tot stand komen van educatieprojecten over dit onderwerp.
Ook al proberen wij de uitgaven zo laag mogelijk te houden, toch kosten al deze activiteiten geld. Je kunt ons steunen met een eenmalige of periodieke donatie.

BEKIJK OOK

Wisselpolders in de Westerschelde, een goed idee?

Groeiland door wisselpolders. Het principe van natuurlijke aanslibbing spreekt velen aan. De dijken doorsteken en polders laten opslibben is een constructief streven. Dit is echter niet algemeen toepasbaar en het is evenmin echte noodzaak vanwege de lage ligging van de Zeeuwse polders. Het enige water waarlangs men met wisselpolders zou kunnen werken is de Westerschelde. In open verbinding met de Noordzee is daar voldoende getijwerking. Maar zijn wisselpolders bij klimaatverandering en komende zeespiegelstijging op die plek een juiste keuze? Voor we gaan experimenteren lijkt het goed om zaken op een rijtje te zetten. Wil Borm analyseert de (on)mogelijkheden.

mrt 4, 2025

Water verrast Nederland steeds opnieuw

Watervloeden en watertekorten zullen Nederland bij verrassing treffen. Tenzij we op tijd beseffen dat de wispelturigheid van onze rivieren in combinatie met zeespiegelstijging voor ons land een urgent probleem vormt. Een geactualiseerde samenvatting van het plan Tweede Kustlijn zet deze bedreigingen op een rij.

mrt 4, 2025

Plannenmakers werken samen aan veilige kustlijn

Een zestal plannenmakers die in het Kennisprogramma Zeespiegelstijging kustbescherming en zeewaartse oplossingen hebben voorgesteld, hebben besloten samen te werken. Zij willen hun plannen onderling vergelijken en op basis van een geïntegreerd realistisch plan snelheid in het Kennisprogramma brengen.
Na de presentatie van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging in maart vorig jaar is het stil geworden. Toen werden de eerste haalbaarheidsstudies gepresenteerd van de ‘oplossingsrichtingen’ voor de zeespiegelstijging die Nederland in de toekomst bedreigt: zeewaarts beschermen, de huidige kust afsluiten, of meebewegen met het oprukkende water. Voortgang in onderzoek is nodig, maar het is niet de verwachting dat tot aan de Herijking van het Deltaprogramma in 2026 binnen het Kennisprogramma grote stappen worden gezet.

mrt 4, 2025