Voorheen De Haakse Zeedijk, een initiatief van Rob van den Haak en Dick Butijn

NIEUWS

Laagland Nederland heeft van West-Europa de meest kwetsbare kust voor de gevolgen van zeespiegelstijging en klimaatverandering. Doordat veel factoren een rol spelen zijn er steeds nieuwe problemen die de kop opsteken: droogte en lage waterstanden geven ruimte aan verzilting; verzilting veroorzaakt grote problemen voor beschikbaarheid van zoetwater en voedselvoorziening; extreme neerslag en hoge rivierafvoer zorgen voor overstromingsgevaar. De Tweede Kustlijn hoopt dat burgers en bestuurders willen nadenken over onze oplossing. Daarom volgen we het nieuws op de voet, betrekken we jonge mensen bij  het denken over zeespiegelstijging, en publiceren we over onze nieuwe activiteiten. Lees het op onze nieuwspagina.

Nederland overspoeld

Het laatste nieuws

‘Hybride Meebewegen’ ziet geen toekomst voor West Nederland

Het project ‘NL2120’ en het ‘Meebewegen’-plan zijn geïnspireerd door een ecologische beweging vanuit de Wageningen Universiteit. Deze stroming gaat er vanuit dat de (zoute)waternatuur in West-Nederland onder invloed van zeespiegelstijging uiteindelijk alle ruimte moet krijgen. Omdat de verdienkracht van de Randstad niet gemist kan worden is er nu een aanpassing op het oorspronkelijke plan. De plannenmakers noemen het ‘Hybride Meebewegen’: West-Nederland zo lang mogelijk levensvatbaar houden. Maar hoe lang? Henne Pauli onderzocht het.

nov 11, 2024

Derde Maasvlakte Rotterdam als start van Deltaplan 2.0   

Rotterdam blijft groeien, zowel de havens als de stad. De aanleg van een Derde Maasvlakte wordt onderzocht. Aansluiting met het plan Tweede Kustlijn biedt grote meerwaarde: zuid- en noordwaarts ruimte voor havens, groene energie, natuur en wonen. Dick Butijn geeft zijn visie op de toekomstige waarde van de Maasvlakte.

nov 11, 2024

Nieuwe stichting ‘Zee en Rivier’ voor educatie en onderzoek 

Met de oprichting van een nieuwe stichting ‘Zee en Rivier’ op 2 juli 2024 in Amsterdam wil de Tweede Kustlijn een breed veld aan activiteiten ontplooien op het brede terrein van watermanagement en landschapsontwikkeling. De denktank wil meer kennis opbouwen over de integrale benadering van waterveiligheid, verzilting, zoetwaterbeschikbaarheid, klimaatverandering (droogte, zeespiegelstijging en extreme rivierafvoer) en ruimtelijke adaptatie.

nov 11, 2024

Bouwstenen voor een blijvend veilige kust

De Tweede Kustlijn wil doorgaande zeespiegelstijging keren met de aanleg van een nieuwe duinwal met kustmeren 10 tot 25 kilometer voor de huidige kust. Zo voegen we ook heel veel ruimte toe aan West-Nederland. Deze zeewaartse oplossing is haalbaar, zeggen experts van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging, consortium Zeewaarts. Een uitvoerig onderzoeksprogramma, ingediend bij de Staf Deltacommissaris, moet de Tweede Kustlijn verder onderbouwen.

nov 11, 2024

Tweede Kustlijn haakt in op Haags debat

De Haagse wethouder Rob Barker (buitenruimte, PvdD) wil badplaats Scheveningen en residentie Den Haag voorbereiden op zeespiegelstijging. Hij schetst twee routes: ‘Den Haag stad aan zee’, met behoud en versterking van de huidige kust en ‘Den Haag stad achter de duinen’, waarbij ‘in tientallen jaren’ een nieuwe brede en hoge zandige duinenrij tegen de Scheveningse kust wordt opgebouwd. Wat vindt de Tweede Kustlijn daarvan?

nov 11, 2024

Zoetwater verbetert de Zuidwestelijke Delta

De Zuidwestelijke Delta is geen natuurlijke delta, maar het omgekeerde: land aangetast door de zee. Geen land in zee, maar zee in land. Door ontwatering, veen- en zoutwinning daalde de Nederlandse bodem en drong de zee binnen met wadden en zeegaten. Gemiddeld beleefde dit gebied om de 20 à 25 jaar een watersnoodramp. Na de Watersnoodramp van ’53 bleken de kosten van een algehele dijkversterking en het Deltaplan gelijkwaardig. De baten van zoete Zeeuwse wateren voor landbouw, industrie en leefbaarheid bepaalden de voorkeur voor het Deltaplan.

apr 22, 2024

Congres Zeespiegelstijging brengt versnelling in denken

Vijf meter zeespiegelstijging kunnen we aan”, luidden de koppen van de kranten over het delta-congres ‘Ruimte voor Zeespiegelstijging’. Op 4 maart kwamen bijna vierhonderd waterbetrokkenen op uitnodiging van de nieuwe deltacommissaris Co Verdaas in Bussum bijeen om de resultaten te bespreken van drie studies naar denkrichtingen voor de gevolgen van zeespiegelstijging en toename van weers- en rivierextremen.

apr 22, 2024

Water kent geen grenzen, maar handelen we daarnaar?

Nederland is volop bezig plannen te maken tegen de gevolgen van zeespiegelstijging. Maar de zee stopt niet bij de grens. Als wij zouden stoppen bij Cadzand of de Dollard, overstromen de buren en worden we via de grenzen alsnog door het water verrast. Hoe kijken België en Duitsland naar zeespiegelstijging? En durven we met de buren het gesprek hierover aan?

apr 22, 2024

Antwoord aan de critici

De aandacht voor de aanleg van een tweede kustlijn groeit. Maar in verschillende media of in rechtstreekse commentaren wordt ook kritiek geleverd op onze voorstellen voor een nieuwe zeewering 15 tot 20 kilometer in zee, met kustmeren waar de rivieren vrij in uitstromen. In dit overzicht zetten we deze algemene kritiekpunten en ons weerwoord op een rijtje.

apr 22, 2024