Voorheen De Haakse Zeedijk, een initiatief van Rob van den Haak en Dick Butijn

Nieuwe stichting ‘Zee en Rivier’ voor educatie en onderzoek 

door | nov 11, 2024

Met de oprichting van ‘Zee en Rivier’ op 2 juli 2024 in Amsterdam wil de Tweede Kustlijn een breed veld aan activiteiten ontplooien.

Dick Butijn: ‘Na de Tussenbalans van het Deltaprogramma en de presentatie van de drie oplossingsrichtingen Zeewaarts, Meebewegen en Beschermen Open/Gesloten, afgelopen maart in Bussum, staat de tweede Kustlijn stevig op de kaart als een van de drie denkrichtingen waarover het debat in de komende jaren zal gaan. Daarom is het logisch dat we ons verder verdiepen in onderdelen van dit plan en het maatschappelijk debat opzoeken en bevorderen. Precies dit willen we aanzwengelen met onze kersverse stichting.’

Stichting Zee en Rivier wil op het brede terrein van watermanagement en landschapsontwikkeling meer kennis opbouwen over de integrale benadering van waterveiligheid, verzilting, zoetwaterbeschikbaarheid, klimaatverandering (droogte, zeespiegelstijging en extreme rivierafvoer) en ruimtelijke adaptatie.

Een van de pijlers van het kenniscentrum behelst educatie. Hiervoor werkt Zee en Rivier o.a. samen met Stichting NAP, die in de Amsterdamse Stopera een voorlichtingscentrum beheert over het Normaal Amsterdams Peil.

De stichting wil een kenniscentrum realiseren voor alle aspecten van de aanleg van een tweede kustlijn, zoals vastgelegd in het plan De Tweede Kustlijn, voorheen de Haakse Zeedijk. Het was Ing Rob van den Haak (†2019), die op het idee kwam om 25 kilometer naar het westen een tweede kustlijn aan te leggen. In 2003 lanceerde hij dit plan dat daarna werd geoptimaliseerd, samen met ir Pieter Stokman.

Het water kan zodanig ververst worden dat het milieu gezond en zuurstofrijk blijft.  Dit is een voorwaarde voor de omzetting van organische stoffen en een rijk waterleven.

Het erfgoed bewaren van ing Rob van den Haak (†2019) bedenker van de Haakse Zeedijk, nu Tweede Kustlijn, is een van de doelstellingen.

‘Rob van den Haak heeft ons een visionair idee gegeven, waardoor onze en toekomstige generaties de kans krijgen om veilig in een breed welvarend land te blijven wonen. Omdat hij de eerste en lange tijd de enige was die een integraal plan uitdroeg voor de waterveiligheid van Nederland, verdient zijn werk bredere bekendheid’, licht Butijn toe. (HP)

Het bestuur van de nieuwe Stichting Zee en Rivier (vlnr) Henne Pauli, secretaris, communicatiestrateeg, Jaap Danhof, oud directeur bij Rijkswaterstaat, Peter Vonk, oud waterschapsbestuurder en voorzitter Dick Butijn, initiatiefnemer De Tweede Kustlijn.

Steun ons en doe mee
aan de beweging

Wij zijn een ngo (niet-gouvernementele organisatie). Met onze experts vormen wij een onafhankelijke denktank voor bescherming van Nederland en West-Europa tegen zeespiegelstijging. Wij doen dit door gevraagd en ongevraagd advies te geven in het kader van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging van het Nationaal Deltaprogramma. Wij spreken met politici, bestuurders en burgers over alle verschillende aspecten die aan de orde komen bij de aanleg van een tweede kustlijn. Ook bevorderen wij het tot stand komen van educatieprojecten over dit onderwerp.
Ook al proberen wij de uitgaven zo laag mogelijk te houden, toch kosten al deze activiteiten geld. Je kunt ons steunen met een eenmalige of periodieke donatie.

BEKIJK OOK

‘Hybride Meebewegen’ ziet geen toekomst voor West Nederland

Het project ‘NL2120’ en het ‘Meebewegen’-plan zijn geïnspireerd door een ecologische beweging vanuit de Wageningen Universiteit. Deze stroming gaat er vanuit dat de (zoute)waternatuur in West-Nederland onder invloed van zeespiegelstijging uiteindelijk alle ruimte moet krijgen. Omdat de verdienkracht van de Randstad niet gemist kan worden is er nu een aanpassing op het oorspronkelijke plan. De plannenmakers noemen het ‘Hybride Meebewegen’: West-Nederland zo lang mogelijk levensvatbaar houden. Maar hoe lang? Henne Pauli onderzocht het.

nov 11, 2024

Derde Maasvlakte Rotterdam als start van Deltaplan 2.0   

Rotterdam blijft groeien, zowel de havens als de stad. De aanleg van een Derde Maasvlakte wordt onderzocht. Aansluiting met het plan Tweede Kustlijn biedt grote meerwaarde: zuid- en noordwaarts ruimte voor havens, groene energie, natuur en wonen. Dick Butijn geeft zijn visie op de toekomstige waarde van de Maasvlakte.

nov 11, 2024

Bouwstenen voor een blijvend veilige kust

De Tweede Kustlijn wil doorgaande zeespiegelstijging keren met de aanleg van een nieuwe duinwal met kustmeren 10 tot 25 kilometer voor de huidige kust. Zo voegen we ook heel veel ruimte toe aan West-Nederland. Deze zeewaartse oplossing is haalbaar, zeggen experts van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging, consortium Zeewaarts. Een uitvoerig onderzoeksprogramma, ingediend bij de Staf Deltacommissaris, moet de Tweede Kustlijn verder onderbouwen.

nov 11, 2024