Contact en gegevens organisatie
Stichting Zee en Rivier
Secretariaat: Minervaplein 15 – 2hg, 1077TH Amsterdam, Nederland
E-mailadres: zeeenrivier@gmail.com
Website: www.zee-en-rivier.nl
Opgericht op 2 juli 2024
KVK-nummer: 94373140
RSIN: 866753989
Bankrekeningnummer: NL95 INGB 0108 2364 39
ANBI-status: per 01-01-2025 is de stichting een ANBI
Doelstellingen:
1e De Stichting Zee en Rivier wil een kenniscentrum en debatcentrum zijn voor watermanagement in brede zin.
Wij streven er naar dat de inwoners van ons laag gelegen land hier veilig kunnen blijven wonen, waarbij we zoeken naar een samenhangende aanpak van problemen die door watermanagement opgelost moeten worden. Denk aan zeespiegelstijging, extreme rivierafvoer, perioden van droogte, verzilting, de beschikbaarheid van zoetwater en de kwaliteit van het oppervlakte water.
2e Onze stichting focust zich met name op de ondersteuning van de aanleg van een Tweede Kustlijn met kustmeren als meest kansrijke oplossing van deze problemen. Bedenker van dit plan, oorspronkelijk gepresenteerd als ‘De Haakse Zeedijk’, is ing Rob van den Haak (1929-2019). De stichting wil het gedachtengoed van deze ideeënrijke uitvinder bewaren en uitdragen. Ing Rob van den Haak heeft vele maritieme uitvindingen op zijn naam staan. Al aan het eind van de vorige eeuw voorzag hij dat zeespiegelstijging grote problemen voor ons land zal gaan veroorzaken. Zijn ‘Haakse Zeedijk’ (nu bekend als Tweede Kustlijn) zo’n 25 km voor de kust met kustmeren op 0 meter NAP waarin de rivieren gewoon kunnen blijven uitstromen, is even gedurfd als het Deltaplan.
Organisatie:
Het bestuur ziet toe op de uitvoering van het tweejaarlijkse beleidsplan. Ook bevordert het bestuur het functioneren van de netwerk-organisatie die de stichting feitelijk is.
Tot het netwerk behoren het Kennisprogramma Zeespiegelstijging van het Deltaprogramma, de Stichting NAP, de Kennis community Oosterschelde, adviesbureau Borm & Huijgens, de Werkgroep Waterlanders, communicatiestudio JENK en de Hogeschool Amsterdam, de Hogeschool Zeeland, TU Delft, Delta 21 en de Hogeschool Utrecht.
Organigram Stichting Zee en Rivier:
Bestuur: Dick Butijn (voorzitter), Jaap Danhof, Henne Pauli (secretaris), Peter Vonk.
De bestuursleden werken onbezoldigd en ontvangen geen beloning.
Financiële verantwoording: Het eerste jaarverslag na de oprichting op 2 juli 2024, verschijnt in het eerste kwartaal 2026.
Beleidsplan: Wat wij doen
Onze stichting voert activiteiten uit op een breed terrein, van wetenschappelijk onderzoek en educatie, tot het verwerven van een levendig maatschappelijk draagvlak voor onze visie op een samenhangende aanpak van de problemen die te maken hebben met water en bodem.
Onderstaande publiekssamenvatting geeft een overzicht:
Denktank:
De oorsprong van de stichting ligt bij het waterveiligheidsplan ‘De Haakse Zeedijk’ van ing Rob van den Haak (1929-2019). Na diens overlijden is zijn plan onder de naam ‘Tweede Kustlijn’ verder uitgebouwd door ir Dick Butijn tot een integrale visie op de hoofd-waterstructuur van Nederland en het water- en bodem-beleid, waaronder het Kennisprogramma Zeespiegelstijging.
Dit heeft in 2024 geleid tot de Haalbaarheidsstudie Fysische en Technische Aspecten van de Zeewaartse oplossingsrichting. In samenwerking met verschillende netwerkpartners werkt de denktank aan voordrachten, publicaties en seminars.
In 2025 wil onze stichting twee seminars organiseren: 1e In samenwerking met STOWA/drinkwaterbedrijven (TKL als schone bron), 2e seminar voor netwerkpartners over van ‘zeewaarts denkers’ in regionale participatiebijeenkomsten.
Educatie:
In nauwe samenwerking met onze netwerkpartner Stichting NAP beheert de stichting Zee en Rivier de experimenteerruimte in het NAP-expo center in Amsterdam.
Met jonge praktijkgerichte studenten en professionals bouwen wij de maquette van onze nieuwe kust en waterlopen. Beter gezegd: van onze mogelijke nieuwe kustgebieden.
Er circuleren verschillende plannen. Is een synthese mogelijk? De democratie kiest.
Op deze campus bouwen jonge waterbouwprofessionals (LEF Future Center en PIANC Jong) en praktijkgerichte studenten (ROC’s waterbouw) duo-maquettes over onze nieuwe omgang met het wassende water. Steeds de Nederlandse oplossing gespiegeld met een internationale toepassing:
In de aanloop naar dit programma, dat tweede helft 2025 zal starten, voeren studenten van Hogescholen (Utrecht, Amsterdam, Middelburg) hiervoor beleidsrelevante onderzoeken uit.
Maatschappelijk draagvlak en debat:
Communicatie is een belangrijk instrument om de doelstellingen van onze stichting te realiseren. In samenwerking met partnerbureau Jenk is als internetplatform de website Tweede Kustlijn opgericht, die ons kenniscentrum ontsluit en onze publiekscommunicatie en educatieve activiteiten faciliteert. Onder meer door geregelde Nieuwsbrieven. Stichting Zee en Rivier wil met het plan Tweede Kustlijn een significante rol spelen in het maatschappelijke debat over de aanpassingen aan klimaatverandering die voor toekomstige generaties nodig zijn.
Middelen
Inkomsten:
De inkomsten van de stichting bestaan. voornamelijk uit giften en subsidies.
In de toekomst mogelijk door verkoop van producten zoals publicaties en toegang voor lezingen. En later wellicht legaten of erfenissen.
Uitgaven:
De middelen kunnen worden ingezet ten behoeve van vergaderkosten, het inrichten en beheren van een exposeerruimte, vergoedingen voor stagiairs en stagebegeleiders, verwerven van literatuur, kosten website(s), vergoedingen voor spreker(s), bureauartikelen, het organiseren van bijeenkomsten, etc
Beheer:
De financiële middelen staan op een betaalrekening en/of spaarrekening van de ING-bank. De voorzitter/penningmeester doet het beheer.