VAN PLAN NAAR BESLUIT
In 2019 is de Tweede Kustlijn officieel in beeld gekomen als één van de oplossingen om Nederland te beschermen tegen zeespiegelstijging. Dit gebeurde na de instelling van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Dit programma vormt de aanloop naar besluiten van de overheid. Ons plan wil Nederland beschermen door de aanleg van een Tweede Kustlijn. Op zo’n 25 kilometer in zee spuiten we eerst een aantal eilanden op. Met behulp van de zeestroming en het altijd aanwezige zand in het Noordzeewater breiden de eilanden zich in noordwaartse richting uit. Dit aanslibbingsproces stimuleren we met drijvende stuurbare golfdempers die we 5 km westwaarts van de eilanden in zee plaatsen. Zij dempen de hoge golven waardoor de zandaanwas op de eilanden wordt bevorderd. ‘Bouwen met de natuur’ is de ingenieurskunst van nu. De eilanden worden daarna met dammen, deels voorzien van uitwateringssluizen en pompen, met elkaar verbonden tot een nieuwe kustlijn, van Walcheren tot Den Helder.
De oplossing ligt ‘Zeewaarts’
- Bouwen met de natuur
- Duinwal en golfbrekers
- Kustmeren en zoet water
- Ons onderzoek
- Plan onder de loep
Kustmeren & Zoet water
Als de nieuwe kustlijn in zee wordt gebouwd ontstaan er aan landzijde kustmeren of bekkens. Die worden met pompen of, zolang het nog kan, met spuisluizen op 0 m NAP gehouden en zijn nodig om rivierwater vrij te laten uitstromen, niet gehinderd door een hoog zeepeil door zeespiegelstijging of storm op zee. De bekkens zijn ook nodig om hoge rivierafvoeren tijdelijk op te vangen. Door de afstand tussen de nieuwe en de oude kust blijft de situatie aan onze huidige stranden grotendeels behouden. Wel verdwijnt het getij gedeeltelijk en zal de golfhoogte iets afnemen. In verband met de noodzakelijke bereikbaarheid van de havens van Rotterdam en Amsterdam zijn doorvaarten door de nieuwe kustlijn en dwarsdijken voorzien. Daarom ligt het voor de hand om in drie fasen te bouwen.
Kustmeren & Zoet water
Als de nieuwe kustlijn in zee wordt gebouwd ontstaan er aan landzijde kustmeren of bekkens. Die worden met pompen of, zolang het nog kan, met spuisluizen op 0 m NAP gehouden en zijn nodig om rivierwater vrij te laten uitstromen, niet gehinderd door een hoog zeepeil door zeespiegelstijging of storm op zee. De bekkens zijn ook nodig om hoge rivierafvoeren tijdelijk op te vangen. Door de afstand tussen de nieuwe en de oude kust blijft de situatie aan onze huidige stranden grotendeels behouden. Wel verdwijnt het getij gedeeltelijk en zal de golfhoogte iets afnemen. In verband met de noodzakelijke bereikbaarheid van de havens van Rotterdam en Amsterdam zijn doorvaarten door de nieuwe kustlijn en dwarsdijken voorzien. Daarom ligt het voor de hand om in drie fasen te bouwen. Zo ontstaan er drie bekkens (zie afbeelding ‘Fasen’). De rivieren stromen uit in deze bekkens. Naast de hoofdfunctie van tijdelijke berging van hoge rivierafvoeren kunnen de bekkens ook gebruikt worden voor opslag van zoet water. Als reserve voor droge tijden of bij tekort aan drinkwater. Voorafgaand aan de aanleg van het Zuidwestelijke bekken worden de Grevelingen en de Oosterschelde ingezet als buffer voor rivierwater en daardoor zoet. Na aanleg van het Zuidwestelijk bekken fungeren de deltadammen en de stormvloedkeringen als ‘slaperdijken’. Door dit samenstel aan maatregelen zijn we in staat de oprukkende verzilting van de bodem, die voor steeds meer problemen zorgt te stoppen. Ja, zelfs terug te dringen tot voor de Tweede Kustlijn (zie afbeelding ‘Verzilting’).
Zo ontstaan er drie bekkens (zie afbeelding ‘Fasen’). De rivieren stromen uit in deze bekkens. Naast de hoofdfunctie van tijdelijke berging van hoge rivierafvoeren kunnen de bekkens ook gebruikt worden voor opslag van zoet water. Als reserve voor droge tijden of bij tekort aan drinkwater. Voorafgaand aan de aanleg van het Zuidwestelijke bekken worden de Grevelingen en de Oosterschelde ingezet als buffer voor rivierwater en daardoor zoet. Na aanleg van het Zuidwestelijk bekken fungeren de deltadammen en de stormvloedkeringen als ‘slaperdijken’. Door dit samenstel aan maatregelen zijn we in staat de oprukkende verzilting van de bodem, die voor steeds meer problemen zorgt te stoppen. Ja, zelfs terug te dringen tot voor de Tweede Kustlijn (zie afbeelding ‘Verzilting’).
Passieve veiligheid
Die nieuwe bekkens zijn ook bedoeld om de rest van Nederland droog te houden. Overtollige water bij een calamiteit – extreem hoge rivierstanden of uitzonderlijke, aanhoudende hoosbuien – wordt zo snel mogelijk afgevoerd naar de bekkens en bij de nieuwe kustlijn geleidelijk op zee geloosd door uitwateringssluizen, of -wanneer de zee te hoog is gestegen – door pompen. Zo fungeren de bekkens als nationale boezem (noodbuffer) om in te zetten bij een dreigende ramp en zijn we altijd veilig. Omdat we bij zo’n calamiteit rustig gelegenheid hebben het water tijdelijk op te slaan, heeft het plan als voordeel dat het passieve veiligheid biedt.
In andere beschermingsplannen zijn acuut ingrijpende maatregelen nodig om bij een dreigende situatie het water naar zee te pompen. Als ook nog de elektriciteit uitvalt of er is een computerstoring, dan zitten we met de handen in het haar.
Voordelen voor de ruimtelijke ordening
Als Nederland besluit tot de aanleg van een Tweede Kustlijn, kunnen we nog tal van andere voordelen in beeld brengen. Daardoor wordt het plaatje van kosten en opbrengsten nog gunstiger:
- Door de aanleg van de bekkens kunnen projecten als een tweede Schiphol, aanlandingspunten voor waterstoffabrieken of installaties voor CO2 opslag ver vanaf de huidige kust worden gerealiseerd, maar wel op opgespoten gebied. Daardoor zijn de aanlegkosten lager dan op land of in open zee.
- De huidige kustverdediging met zandsuppleties op de bedreigde plaatsen wordt steeds moeilijker. Want bij stijgende zeespiegel zijn zulke grote hoeveelheden zand nodig dat het praktisch niet meer uitvoerbaar is. Na aanleg van deze zeewering kunnen die zandsuppleties worden gestaakt. Wel komen er mogelijk nieuwe zandsuppleties bij voor de nieuwe kust, echter deze zullen beperkter van omvang zijn door de beschermende werking van de drijvende stuurbare golfdempers.
- De landinwaartse uitholling van de huidige kustlijn wordt definitief gestopt.
De aan te leggen taluds op de Tweede Kustlijn met een gezamenlijke lengte van ongeveer 300 km (180+5 x 24) bieden een uitgelezen locatie voor de aanleg van uitgestrekte parken met zonnepanelen. In de kustmeren kunnen, rondom de diepe gaten die voor de zandwinning zijn gebruikt (zo’n 40 meter diep), dijken worden aangelegd voor valmeren waarmee je energie kunt opslaan.
Natuur profiteert ook
De nieuwe kust en de bekkens bieden tal van mogelijkheden voor de natuur. Omdat de nieuwe kust wordt opgeworpen met zand is deze te vergelijken met de bestaande duinen. Op en achter deze duinen zullen zoutbestendig gras, heide, struiken en lage bossen ontstaan. Op het 3 km brede zandpakket achter de duinenrij is ruimte voor een rijke biodiversiteit, waaronder de den, berk en andere loofhoutsoorten. En er is natuurlijk ruimte voor een rijk geschakeerde fauna zoals eekhoorns, konijnen en vossen en tal van vogelsoorten. In het overgangsgebied tussen zandpakket en bekken kan, onder invloed van een beperkt wisselend tij een moerasachtige natuur ontstaan. In de brakke bekkens zelf is volop ruimte voor vissen zoals de schol en de steur, maar ook ruimte voor schelpdierontwikkeling. Daarnaast biedt het bekken met zijn oevers veel ruimte voor een veelheid aan (trek-)vogelsoorten.
Vismigratie wordt gestimuleerd door de aanleg van migratierivieren op ondiepe zeevlaktes in het gebied van de nieuwe kustlijn. Het monding-gebied van deze rivieren, maar ook andere delen van nieuwe duinwal, lenen zich voor de ontwikkeling van een schorrenkust (zie afbeelding ‘Slikken en schorren’) met zijn slufters aan zeezijde. Die bieden alle voorwaarden voor zoute natuur: naast zout water ook getij, voedselrijk slib/klei en rustige omgeving. Deze schorren en slufters zijn ook geschikt voor oester en mosselkweek.
Educatieproject Kust van de toekomst
Toekomstvoorspellingen zijn meestal weinig vrolijk. Klimaatverandering is zo’n donkere wolk. Als we geen maatregelen nemen tegen zeespiegelstijging verandert onze kust. Extreme rivierafvoer, droogte en hoosbuien veranderen ons land.
Dreiging op dreiging. Maar in alle dreigingen zit ook altijd een kans. Met jonge praktijkgerichte studenten en professionals bouwen wij de maquette van onze nieuwe kust. Beter gezegd: van onze mogelijke nieuwe kusten. Er circuleren verschillende plannen. De democratie kiest.
De Tweede Kustlijn gelooft in zijn argumenten: ‘Niet opgeven, maar doorgeven!’
Dat doen we op een plek waar (Water)Bouwend Nederland om draait: het N.A.P-expo center in Amsterdam. Een oer-Nederlandse uitvinding trekt internationale belangstelling en bezoekers.